Центърът по авто-мото подготовка на Йорданка Лалчева не участва в протестните действия на автомобилните инструктори днес. “4 или 5 обединения на инструкторите ще участват в днешния протест в София. Смятам, че би трябвало те да уеднаквят исканията. Аз лично не сам против контрола върху дейността на инструкторите и провеждането на изпитите, но трябва да ни се даде възможност да бъдем по-гъвкави в работата си. Провеждането на изпитите в областните центрове допълнително оскъпява автомобилния курс. Внася се не само такса за изпит, но се заплаща паркомясто, както и наем на помещението, в което се провежда теоретичния изпит. Задължават ни да кормуваме само на територията на областните центрове. Това изискване е в противоречие със Закона за движение по пътища и дори с Конституцията. В тях е посочено, че всеки има право на свободно придвижване по пътищата на страната.
Друг проблем е, че записването за автомобилен курс може да става в понеделник и то само на четно число, което означава, че ако желаещият да се обучава е ангажиран на този ден, ще трябва да чака две седмици.
Задължават ни да водим обучението по теория в изпитните центрове, което в повечето случаи не е удобно за курсистите. Те предпочитат да се подготвят самостоятелно, в домашна обстановка, като, разбира се, ние им осигуряваме материалите за подготовка и ги консултираме, когато имат нужда. Има и редица други проблеми, на които трябва да се обърне внимание. Така например не е справедливо едни центрове да чакат за лиценз в регламентирания срок, а други да го получават веднага след подаването на необходимите документи. Също така от Министерството на транспорта извършват проверки предимно в градските центрове по авто-мото подготовка, а би трябвало да се проверяват и онези, които са регистрирани в селата”, каза Йорданка Лалчева пред наш репортер.