Докато на Запад и в Америка частните университети предлагат по-качествено образовние, в България е точно обратното. Това може да се промени, ако новият министър на образованието Сергей Игнатов успее да наложи изискването един хабилитиран преподавател да участва в акредитацията само на един ВУЗ. Това сподели деканът на факултета по компютърни системи в Техническия университет проф.д-р Огнян Наков при днешното си посещение в Правец. Той направи презентация на Техническия уневерситет пред учениците, които тази година завършват Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в Правец.
Според изследване на германски институт, проведено на  IT-пазара на труда в България, 43 на сто от фирмите предпочитат да наемат специалисти, завършили Техническия университет, 38% - от Софийския университет, а останалите от регионалните технически университети.
Сред кадрите на ТУ няма безработни – категоричен е проф. Огнян Наков. В същото време заплатите в IT-сектора в България са най-високи в сравнение с другите специалности. В момента началната заплата е около 1200 лева, но след три-четири години стаж скача двойно и повече.