Над 200 души са се обърнали за помощ към задграничните ни представителства по света след възникването на кризата с въздушния превоз в Европа. Това обявиха от Министерството на външните работи днес. Българските представители са предложили алтернативен на въздушния транспорт и са помогнали при търсенето на хотел или друго място за настаняване.

От България вече е тръгнал и автобус, който да прибере блокираните в Лондон ученици от Транспортната гимназия в Плевен. До момента за тях посолството е осигурило храна и вода с лични средства на служителите, а родителите изпращат допълнително пари. Други 12 души в Лондон също са поискали помощ и са били насочени към евтин хотел.

25 души от юношеския национален отбор по футбол пък са останали в Португалия. Вчера те са отпътували с автобус от Порто за Лисабон и се очаква днес да отлетят за София. Блокирани български спортисти заради вулканичния облак има и в Мексико. Българското посолство там е помогнало на националния ни отбор по хокей на лед да се свърже с авиопревозвача си. Очаква се хокеистите да бъда пътуват с първия възможен полет за София.

Няколко десетки българи са били блокирани на летището в Мюнхен. На тях е предоставена информация за други възможности за придвижване. Уведомени са, че след намесата на МВнР ще могат да преминат през Сърбия само с лични карти и могат да използват автобус.

Петима българи, от които четири деца, са били настанени в комплекса на посолството в Париж. След организиран превоз до Германия, групата от 14 човека е отпътувала за София. Летищата в Атина и Солун са отворени за полети до София. Информация за железопътен и автомобилен транспорт може да се получи от посолството на България в Атина. Редовните полети от Рим до София са открити. Освен това транспортните фирми са пуснали допълнително автобуси за извозване на пътниците от Италия. Във Виена продължава издавеното на транзитни визи за турски граждани за преминаване през територията на България.  

Задграничните представителства остават в готовност да подпомогнат всички български граждани, които се обърнат за помощ към тях. Очаква се въздушният трафик в Европа да се нормализира до четвъртък, ако вулканът в Исландия не се активизира отново, прогнозира днес директорът на европейската организация за контрол на въздухоплаването Евроконтрол Бо Редеборн, цитиран от АФП. Днес са били изпълнени едва 30% от възможните полети. Очаква се делът на осъществените полети да нарасне утре с 10-15% и с още толкова вдругиден, съобщи той.

Въздушният трафик над Европа беше блокиран след изригването на вулкан в Южна Исландия. Вулканът като разпръсна черен дим и пара във въздуха и отчасти стопи ледника, в който се намира. В следствие се образува голям облак от вулканичен прах, което наложи и драстични промени във въздушния трафик над цяла Европа.