Ученици от ОУ “Васил Левски” в Ботевград са получили стомашно-чревно неразположение по време на зелено училище в Трявна. Те заминали в понеделник, но още на следващия ден някои от децата са се почувствали зле. Учениците се оплакали на учителите и медицинското лице, че имат болки в стомаха и повръщат. Най–зле се почувствала второкласничката Мария. Тя се обезводнила от повръщането. Притеснените родители се свързали със свои роднини, които взели детето от почивната база и го отвели в Спешна помощ. Мария е била приета в болницата в Трявна. В момента при нея е майка й. Тя съобщи, че детето е било на системи и състоянието му е стабилизирано. На този етап все още не е ясно каква е била причината за инфекцията. Лекуващият лекар на Мария е изразил съмнение, че може да става въпрос за стафилококова инфекция. Той е казал пред майката, че имало деца с подобни оплаквания от предишната смяна.
За случая е уведомена Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, научи наш репортер.
Днес групата ученици от първи до четвърти клас се завърна от зеленото училище. Децата изглеждаха добре. Учителите заявиха пред наш репортер, че действително няколко деца са имали стомашно неразположение, което бързо преодолели. Според учителите причината е вирусна инфекция. Случая с Мария те обясниха така: “Мария получи обезводняване. Тя бе приета в болницата по клинична пътека и затова ще остане три дни за лечение.”.
Учителите споделиха още, че са доволни от условията и храната в базата. Те изключват възможността липсата на хигиена да е причина за инфекцията, тъй като собствениците на хотела и децата им консумирали от същата храна, която приготвяли за почиващите.