Изключително рядко заболяване е причина за смъртта на 2-годишното момченце във варненската болница „Св. Марина"

Припомняме, момченцето почина вчера сутринта в болницата, след като предния ден е било оперирано от преплитане на червата.

На пресконференция стана ясно, че причина за фаталния край е открита вродена аномалия Мекелов дивуртикул, която е причинила тежко усложнение: трикратно завъртане на тънкото черво около Мекеловия дивертикул с последваща чревна непроходимост и некроза на голям участък от червото.
Некротичният участък е отстранен и е изведена илеостома.

По литературни данни, Мекеловият дивертикул се среща в 1,5 до 2% от хората, като в повечето случаи се открива в детска възраст по повод съпътстващи негови усложнения. При настъпили усложнения смъртността е до 12%.  При пациенти с чревна непроходимост и некроза на червото смъртността достига до 50%, уточняват медиците.

От пресцентъра на МБАЛ „Св. Марина" съобщиха за хронологията на случилото се.

На 19 април в 15.30 ч. детето е прегледано в Детско приемно-спешно отделение на болницата по повод повръщане и коремна болка от предишния ден.
При обективното изследване се установява задоволително общо състояние, без данни за дехидратация и остър хирургичен корем.

С цел наблюдение и допълнителни изследвания при нужда на родителите е предложена хоспитализация в детско отделение на МБАЛ „Св. Анна".
Оттам обаче, по преценка на нощния дежурен педиатър, детето е върнато в МБАЛ „Св. Марина" за продължаване на започнатото лечение и наблюдение от тесни специалисти.

В 1.00 часа на 20 април детето е настанено в Детско приемно-спешно отделение в задоволително общо състояние, където е продължена започнатата антибиотична и рехидратираща терапия.

Поради поява на фебрилитет и неовладяване на повръщането е проведена рентгенография на корем и нови изследвания, консултирано с детски гастроентеролог и детски хирург и преведено в Детско интензивно отделение.

Там са осъществени допълнителни консултации с профилирани детски специалисти и повторна консултация с детски хирург и е предприето оперативно лечение, при което се открива и аномалията.

След операцията детето е преведено в Детско интензивно отделение за постоперативно наблюдение и реанимация. По време на престоя е продължено започнатото комбинирано антибиотично лечение и симптоматична терапия.

Въпреки това детето не отговаря на реанимационните мероприятия и развива септичен шок. Разпоредена е аутопсия, като резултатите от нея ще са готови в срок до 14 дни.

Медицинската документация е предадена на органите на досъдебното производство във връзка с образувано дело от Окръжна прокуратура - Варна.

Директорът на болницата проф. Красимир Иванов заяви, че ще бъде безкомпромисен ако бъде установена виновност или небрежност на някой от 15-членния медицинския екип, който се е грижел за момчето.

Разпоредена е вътрешна проверка за всички действия, свързани с приемането и лечението на детето.

По думите на Иванов, детето е било транспортирано от МБАЛ „Св. Анна" в  МБАЛ „Св. Марина" в момента, в който се е влошило състоянието му.