Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ - Габрово е извършила проверка по сигнал на родителите на второкласничката Мария, която получи тежко стомашно-чревно неразположение по време на Зелено училище в Трявна и бе приета по спешнотст в болницата. Испекторите са установили някои нарушения по отношение на хигиената в хотела, където бяха отседнали ученици от 1 до 4 клас на ОУ “Васил Левски” – Ботевград. На собственика на хотела е съставен акт. В резултат на проверката са направени предписания, които той трябва да изпълни, информира майката на детето. Тя каза, че директорът на РИОКОЗ – Габрово д-р Димитров е изразил мнение, че медицинското лице на групата има вина, тъй като е трябвало да предприеме незабавни мерки за транспортиране на детето в болницата. Това обаче не се е случило. Медицинската сестра и учителките дори не са уведомили собственика на хотела, че детето не се чувства добре. Впоследствие се оказало, че базата има сключен договор с лекар-педиатър, който щял да дойде на място и да прегледа Мария, ако са го информирали за състояните й.
Да припомним, че второкласничката и още няколко ученици от ОУ “Васил Левски” – Ботевград получили повръщане и болки в стомаха още на втория ден от Зеленото училище, което се проведе през миналата седмица в Трявна. Състоянието на Мария обаче се влошило. В продължение на три дни детето се оплаквало от силни болки в стомаха и повръщане. То било откарано в болницата от леля си, която пристигнала от Полски Тръмбеш, след като разбрала от майката за проблема. По-късно от Ботевград пристигнали и родителите на Мария. Лекарите им казали, че детето е силно обзводнено и трябва да остане под наблюдение в лечебното заведение. Състоянието на момичето е било стабилизрана след вливане на шест системи по време на тридневния престой в болницата. Мария е била изписана в събота. Направените изследвания показали, че тя няма бактериална инфекция. 
До отпътуването на групата в петък медицинското лице на Зеленото училище не е посетило детето в болницата. Ръководителят на групата и класният ръководител също не са отишли да го видят. Едиствено собственикът на хотела е проявил загриженост, но силно притесненен от факта, че случаят е стигнал до ботевградските медии. Директорът на училището Петко Маринов се обадил на майката по телефона в петък, за да се информира за състоянието на детето.

Случаят с Мария отново поставя на дневен въпроса: "За" или "против"  провеждането на Зелено училище?".