За масови протести се готвят жителите на Широка лъка, ако Националната електрическа компания започне завиряването на язовир „Цанков камък" преди да е готов обходния път покрай съоръжението.

Пълненето на язовира е предвидено да започне на 5 юли. Това обаче ще се залее единственият път между Девин и Кричим, съобщава радио Пловдив.

Това би означавало целият автомобилен трафик да се пренасочи през Пампорово и Широка лъка, което ще е пагубно за архитектурния резерват, където има 120 къщи - паметници на културата, които ще бъдат застрашени от срутване.

Само камионите, превозващи девинска вода са 60 ТИР-а дневно, а има и много други товарни коли с дървен материал, камъни, чакъл.

Кметът на Широка лъка Александър Каврошилов обяви, че жителите са в протестна готовност и ако започне пълненето на язовир „Цанков камък", а няма път от Девин към вътрешността на страната, освен този през селото и Стойките, ще се направи жива верига и ще затвори пътя през лятото.

Общественият съвет на Девин също изготви протестна декларация до президента, премиера, омбудсмана Гиньо Ганев и ресорните министерства.

„Категорично съм против да минават товарни автомобили през архитектурния резерват" е мнението и на кмета на община Смолян Дора Янкова.