Родителите често „слагат етикети на децата си” от сорта: „Той е много чувствителен.”; „Тя е прекалено емоционална.”; „Той е послушен”; „Тя е много палава.”. Тази грешка постепенно води до изграждането на рамка, в която децата влизат. Те се стремят да отговорят на образа, който им е вменен от родителите. С децата би трябвало да се говори за това какво искат да правят, какви са желанията им. Тогава рамките се отварят и те имат възможност да развият себе си.
Прекалено положителните етикети като „Тя е много добро дете.”, „Той е много умен.” също не са полезни. Родителите трябва да се стремят да бъдат откровени с децата си – да изградят у тях верни критерии за добро и лошо,  както и за вярна самооценка. Тогава децата ще станат уверени в себе си, което ще им помогне да се адаптират бързо и успешно към новата среда и новите изисквания в нея, имам предвид училището.
Децата се нуждаят преди всичко от сигурност, която се създава в семейството. Така те се чувстват защитени. Другото важно нещо, от което децата имат нужда, е обич. Те трябва да получават нужното внимание и разбиране, за да се чувстват важни и значими. Много често децата казват на родителите, че не ги обичат, след като откажат да им купят желаната играчка. Ето защо е много важно децата да знаят, че обичта не се измерва с материалното. Също така те трябва да знаят, че дори да направят грешка, дори да не знаят или не могат да направят нещо, което изискваме от тях, няма да последва наказание. Това каза психологът Диана Койчева по време на дискусия с родителите на четиригодишните малчугани от ЦДГ „Славейче”. Дискусията се проведе вчера в салона на детската градина. Тя премина под мотото „Познаваме ли своето дете” и бе посрещната с голям итерес от страна на родителите, тъй като им бе предоставена възможност да задават въпроси на специалиста.
„Срещата на родителите с психолог е заложена в плана за работа на детската градина. Диана Койчева гостува по покана на учителката Мариана Макавеева. Надявам се, че такива срещи и дискусии са  полезни за родителите на нашите възпитаници”, каза пред наш репортер Бисерка Иванова – директор на ЦДГ „Славейче”.