Всяка година на 1.05.2010 г. любителите на планината провеждат поход до тракийската крепост Черти град/1300 м н.в./, намираща се между селата Ямна, Брусен и Черни Вит.
От Дружеството „Старопланински турист” получихме съобщението и снимките за похода, който са организирали и тази година до крепостта. Смята се, че тракийската крепост Черти град е изградена през IV-III в.пр.н.е. и, че е последната тракийска крепост.
Нейната непристъпност, според някои учени, е дала и нейното име, което в превод от старобългарски означава “крепост, която само дяволите могат да превземат”. В района на крепостта са намерени множество фрагменти от гръцка керамика, римски монети, накити, метални предмети и др. В източната част на Чертиград се забелязва светилище, посветено на култа към Слънцето – площадка с малка ниша в скалата, в която падат първите слънчеви лъчи.
На метри от последните къщи на юг от Лопян са наричаните от местното население „латински гробища”, в което са погребвани войните от легиона, който е превзел крепостта.
Над скалата „Червена стена” пък е местността „Градска поляна”, където се предполага, че се е намирала лятната „резиденция” на тракийските владетели. На местния диалект местността се изговаря и като "Гръцка поляна", кое също е свързано с Латинската империя, идентифицирана и като гръцка. 
Според мен името на Лопян е свързано най-вероятно с името на пълководеца на римския легион, поставил под обсада, а в последствие и превзел тракийската крепост високо в планината. По всяка вероятност се е наричал Льо Пен.
Още повече, че такова име се среща и в днешна Франция.
От трите страни крепостта Черти град е с отвесни, високи скали, а единственото възможно място за влизане в нея от към Лопян е било преградено с висока каменна стена.
Затова се е и смятало, че крепостта е непревземаема. Самата крепост и мястото около нея е проучено детайлно през годините от покойния историк Александър Фол. Много от материалите от тези проучвания могат да се намерят и в Местния музей в Етрополе.
Христо Христов, Снимки: Цанко Нинов