Образователната комисия се обяви против ветото на президента Георги Първанов върху Закона за развитие на академичния състав. На заседание те гласуваха да не правят промени в текста на проектозакона и да го предложат за повторено приемане в пленарна зала. Просветният министър Сергей Игнатов коментира, че той лично приема ветото на президента по-скоро като загриженост.

Образователният министър благодари на президента Георги Първанов за проявената загриженост: „Хубаво е, че насочва вниманието ми - още един път, два пъти, три пъти да прегледаме текста преди той да стане част от живота".

Игнатов обаче коментира, че законът за развитие на академичния състав има право да влезе в сила, „тъй като България наистина е една страна с достойни хора, с много удостоени учени и те имат право да живеят, така както живеят и работят техните колеги в останалата част от Европейския съюз".

Ветото на президента Първанов беше наложено след като млади учени поискаха преразглеждане на Закона. Председателят на движението „Когито" Христо Лафчиев коментира, че тази възможност не бива да се пренебрегва: „Ние имаме нужда от този закон, но не в този вид".

Сред членовете на образователната комисия имаше и такива, които защитиха новото преразглеждане на Закона. Ето как Ивелин Николов от Коалиция за България коментира ветото: „Просто си позволявам един апел към колегите - да не правим на инат и да не ставаме отново за срам в научните среди. Нищо не пречи да се опитаме да подобрим отделни текстове и да не отхвърляме ветото".

Мнозинството от комисията обаче отхвърли това предложение и така се взе решение Законопроектът да остана във вида, в който е в момента.

Сред мотивите на президента Първанов за налагане на вето беше, че някои от законодателните разрешения не съответстват на Конституцията, на правото на ЕС и на други действащи в страната закони.