Телевизията действа като обезболяващо. Лекарите смятат, че гледането на сериали по време на операция успокоява пациентите и ги убеждава да легнат под ножа само с местна упойка.

Експертите твърдят още, че хората предпочитат местна упойка пред пълна, при условие че по време на операцията се разсейват с гледане на телевизионни новели или филм на DVD. От медицинска гледна точка, местната упойка намалява здравните рискове и помага за по-бързото възстановяване след операцията.

Сред любимите за пациентите канали са "Синята планета", който представя образователни, научно-популярни новини, както и филми за риболова. "Опитахме с музика, но след първия час човек се разсейва и се налага да поставяме пълна упойка", разказват лекарите.

Пациентите гледат със слушалки, което означава, че не могат да чуват много от разговора между лекарите и медицинските сестри, нито звука от скалпела. "Някои пациенти дори остават разочаровани, защото операцията свършва преди края на филма", разказва един от хирурзите, който е натрупал богата колекция филми и е открил разлика между кино предпочитанията на двата пола.

Мъжете предпочитат научните филми, докато жените си падат по филми като "Мама Мия!" или "Звукът на музиката".