“Сметището започна да гори точно на Гергьовден. До този момент не е имало по-сериозен пожар там. В продължение на четири дни не сме преставали да работим за овладяване на проблема. В момента на място има техника, която овлажнява и запръстява  димящото огнище. След два дни ще осигурим още една машина за запръстяване”, каза пред наш репортер управителят на БКС Цанко Цанов. Той съобщи, че общинската фирма е осигурила охрана на сметището в рамките на работния ден. “Сметището трябва да се охранява денонощно, както и през почивните дни. През нощта дори трябва да има въоръжена охрана. Финансовото състояние на фирмата обаче не позволява да наемем хора за тази цел”, каза още управителят на дружеството. 

На този етап от Гражданска защита не могат да дадат категоричен отговор дали горящото сметище отделя вещества, опасни за здравето на хората и околната среда, тъй като не се правени измервания от съответните органи. Според Димитър Цолов, шеф на Гражданска защита в Ботевград, пожарът е предизвикан от лица, които горят кабели за извличане на мед. “Това се случва предимно през почивните дни и навътре в сметището, както е в конкретния случай”, обясни Цолов.
 
От пожарната са категорични, че няма опасност от разрастване на пожара в сметището. Началникът на РСПАБ – Ботевград Васил Йошовски споделя мнението, че пожарът е причинен от лица, които горят кабели.