Цигани са нападнали екип на Спешна медицинска помощ в Гоце Делчев, който се отзовал на сигнал в ромския квартал в града, информира БНР.

Ромите твърдят, че медицинските служители са се забавили. Те се саморазправили с тях, защото линейката е закъсняла и е отишла 45 минути по-късно от подадения сигнал. Нападнати са били лекарят и фелдшерът от екипа, констатирал смъртта на 28-годишна жена от ромски произход.

Според началника на местния спешен център д-р Илия Божиков, екипът пристигнал навреме. По тялото на жената вече имало изменения вследствие на смъртта, което означава, че сигналът е подаден след като тя починала.

28-годишната Диана вчера потърсила помощ в Центъра за спешна помощ в града. След направена инжекция тя била освободена за домашно лечение.

Вечерта момичето било в добро състояние, а на сутринта мъжът й я намерил безпомощна.

Веднага потърсил помощ на тел 112, като по думите му линейката закъсняла с 40 минути и през това време той позвънил 5 пъти на спешния номер.

Според началника на Спешния център д-р Божиков, сигналът при тях е постъпил в 8.10 часа, като линейката била на адреса 10 минути по - късно.

Той обаче отказа да коментира с каква диагноза е приета жената предния ден и каква е причината за настъпилата смърт.

Това ще бъде изяснено чрез аутопсия. По случая ще се води разследване.

По-късно от Евророма коментираха случилото се. От ръководството на движението посочиха, че категорично осъждат подобни прояви на насилие.

Въпреки това, те посочиха, че според общинското ръководство на Евророма в  Гоце Делчев действително е имало закъснение с около един час на линейката. Именно забавянето е довело и до смъртта на 28 годишната жена и съответно е афектирало жителите на квартала, обясниха от движението.