Бразилски палеонтолози съобщиха, че са открили почти изцяло запазени фосили на хищник, предшестващ динозаврите, живял преди около 238 милиона години.

Създанието, Prestosuchus chiniquensis, е било около 7 метра дълго, тежало е почти 1 тон и е обитавало Земята през Триаса (преди 250-200 милиона години) преди нас, според палеонтолози от Лутеранския университет на Бразилия.

Екип, ръководен от Серджо Фуртадо Кабрейра и биолога Лусио Роберто да Силва е открил фосилите в град Дона Франсиска, на около 260 километра от Порто Алегре, столицата на южния щат Рио Гранде до Сул.

"Това е нещо, което никога не бихме могли да си представим - качеството на съхранение и размерът на фосилите са сензационни", заявява Да Силва в съобщение на университета.

"Откритието ще ни позволи по-добре да разберем анатомията на това създание и ще нипомогне по-прецизно да пресъздадем неговия скелет", се отбелязва в съобщението.

Това са единствените останки, които съдържат добре запазен заден крак, което "ще ни даде нова информация за придвижването на тези невероятни влечуги", добавя Фуртадо Кабрейра.

Останките са били открити в утаечно скално образувание, което е представлявало езеро преди милиони години. Палеонтолозите смятат, че тревопасни животни са спирали да пият вода на това място и са били нападани от засада от месоядни като откритият Prestosuchus.

Той е близък родственик на крокодилите, имал е голям череп с остри зъби и дълга опашка.