Вчера на територията на Шумен бе проведена специализирана полицейска операция, в която участие взеха служители на сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" - ГДБОП и техните колеги от Шумен, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е в резултат на подаден сигнал за реализирани контакти във виртуална среда с малолетни и непълнолетни лица, с цел склоняване към блудствени действия, придружено със заплахи за сексуален садизъм и физическо насилие над тях, както и разпространение на материали с порнографско съдържание в интернет.

Сигналът е подаден от майката на потърпевшо 15-годишно момиче, което има регистрация във Фейсбук и в началото на февруари приело покана за приятелство от потребител "Наталия".

По-късно последвала и покана за размяна на скайп акаунти.

Постепенно "Наталия" започнала да приканва момичето да се разголва и го принудила да й признае, че снимката й в социалната мрежа е реална.

След кратко прекъсване комуникацията е възобновена от страна на "Наталия", но тогава момичето получило поредица порно снимки, придружени с неприлични фотоси на мъжко голо тяло и на кукла в женско бельо и с избодени очи. Едновременно с това момичето било засипано с многобройни провокативни и вулгарни въпроси.

Установено е, че „Наталия" е мъж на средна възраст, среден на ръст, леко кривоглед, който повторно пратил неприлични снимки, но и предложение да я снима в порнофилм. Уточнил и мястото - изоставен цех, който уж бил на дядо му.

Последвали и заплахи към момичето, че знае къде учи, че ще я изнасили жестоко и ще я убие брутално.

Заплахите той прехвърлил в групова дискусия в скайп, където разказвал с вулгарни подробности намеренията си спрямо момичето. Тогава девойката блокирала профила на мъжа в скайпа и изтрила данните от Фейсбук.

Компютърните разузнавачи стигнали до сайт за запознанства, в който потребителят се е регистрирал с псевдоним и разкривали самоличността му - И.Г. на 27 г., който живее в Шумен.

Изяснено е, че той е регистрирал във виртуалната среда (Фейсбук и сайт за запознанства) фалшиви профили на 16 и 19-годишни момичета, за да осъществява контакти с непълнолетни девойки, за да ги склонява към блудство и участие в порноматериали под въздействие на заплахи  включително и за саморазправа.

При претърсване на адреса на заподозрения са открити веществени доказателства. Иззета е компютърна система.

В хода на работата са установени и двама негови съучастници в създаването на материали с порнографско съдържание.

За 24 часа са задържани И.Г. на 27 г., Е.Р. на 28 г. и И.Ц. на 33 г. от Шумен.

Иззети са веществени доказателства, потвърждаващи престъпната им дейност.

Образувано е досъдебно производство, а работата по случая продължава.