Устройствата са дарени от ГД ЗЗД "Разпространение на винетни стикери" (РВС) и бяха раздадени на 28-те регионални дирекции КАТ "Пътна полиция".

Фенерите работят на принципа на ултравиолетова светлина, при облъчването с която защитните елементи на стикера светят. Очаква се новите уреди да повишат разкриваемостта на КАТ за фалшиви винетки. Уредите са производство на лидера в тази сфера - немската фирма 3M.

От Разпространение на винетни стикери отново припомнят, че е добре при закупуването на винетка всеки шофьор да провери дали тя разполага с всички нужни защити. Най-виден е седемцифреният код на лицевата страна. Върху винетката е изписан и видът на категорията, има картинка на превозното средство, за което е издадена - дали е за камион, автобус, лек автомобил. Допълнително има буквени означения, например Г - годишна, М - месечна. Най-труден за фалшификация е холограмният стикер с надписите АПИ и на английски RIA.

За лек автомобил без винетка санкцията е 100 лв., за автомобили между 3,5 тона и 12 тона е 500 лв., а за големите, товарните автомобили - 1000 лв.
За да бъдете изрядни на пътя, е добре да купувате винетки от официалните дистрибутори на консорциума, съветват от Разпространение на винетни стикери