Отново се възражда идеята за възстановяване на манастира “Свети Георги” в Трудовец. Зад нея стои църковният служител в храма “Свето Възнесение Господне” - Ботевград Иван Господинив. Преди него инициативата за възстановяване на обителта подемат жители на селото, но не я довеждат до успешен край по различни причини.

“За първи път на това място ме доведе Васил Маринов – член на църковното настоятелство в Трудовец. Потърсих повече информация за манастира, разположен сред красивата природата, и така всъщност у мен се зароди идеята да предприема стъпки за възстановяването му. Споделих с отец Тошко и той ми даде благословията си. Ще поискам, разбира се, и благословията на Негово високопреосвещенство митрополит Гавриил”, каза пред наш репортер Иван Господинов. Той започва да събира средства за възстановяване на манастира. “Средствата ще събирам в църквата “Свето Възнесение Господне” в Ботевград, смятам да открия и банкова сметка за тази цел”, уточни Господинов.   

Манастирът “Свети Георги” датира от 16 век. Обителта е почти разрушена както от влиянието на атмосферните условия, така и от честите иманярски набези. Запазената част от каменния зид обаче загатва за святото място, което се намира на 2.5 км северозападно от селото.

За манастира “Свети Георги” в Трудовец се разказва в книгата “Из нашите старопланински манастири” на проф. Петър Мутафчиев. Той пише, че там е имало стенопис, който напомнял на най-хубавите иконописни паметници от епохата XVI-XVII век. Днес обаче няма и следа от фреските.