Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посети Трудовец. Поводът за визитата бе заключителният етап от тържествата по повод 120 години от създаване на читалище „Никола Ракитин” и 125 години от рождението на неговия патрон.

Цецка Цачева бе посрещната официлано в центъра на Трудовец. Кметът на селото Веселин Драганов благодари на председателя на Народното събрание за оказаната чест. Той връчи на Цецка Цачева почетния знак и летописната книга на селото – „Трудовец – древен и млад”.

„Името на Ракитин е много скъпо за мен, защото съм отраснала до читалище „Ракитин” в Плевен. Това име ме връща във времето, когато стъпих за първи път в читалището и когато самата аз станах читалищен деятел”, каза Цецка Цачева и допълни, че днешният празник в Трудовец е един чудесен завършек на седмицата, посветена на българската култура и писменост. "Наше е задължението да тачим паметта на Кирил и Методий и да продължаваме делото им и съм убедена, че докато ценим духовността, докато незабравяме такива имена като Ракитин, то нас ще ни има, а заедно с нас и днешните потомци ще пребъдат", каза Цачева пред гости и жители на селото.

Цецка Цачева и кметът на Ботевград Георги Георгиев откриха паметна плоча с името на Никола Ракитин, а след това засадиха дръвче в парка, който от днес ще носи името на поета.
Председателят на Народното събрание поднесе цветя и се поклони пред паметника на Никола Ракитин в Трудовец.

Официални гости на заключителния етап от тържествата, посветени на 120 години от създаването на читалище „Никола Ракитин” и 125 години от рождението на неговия патрон, бяха още: депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев, зам.-областният управител на Софийска област Мартин Тинчев, кметът на Ботевград Георги Георгиев, кметовете на селата, ст.н.с.Георги Русанов, внуците на Никола Ракитин - Николай Спасов и Лъчезар Енев.

Честването на двете годишнини продължи с празничен спектакъл в читалището на Трудовец.