По традиция Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан тържествено в Скравена. Честването на 2 юни ще започне с фотоизложба във фоайето на читалище “19 февруари”.  На нея  ще бъде показана серия от снимки, запечатали моменти от Деня на Ботев, отбелязан през годините в Скравена. От 16 часа в читалището ще започнат исторически четения, посветени на Ботев и неговите четници. В кръглата маса ще участват проф. Дойно Дойнов – председател на Общобългарски комитет “Васил Левски”, проф. Николай Жечев, един от най-известните ботевоведи днес, и други.
От 19 часа в центъра на селото ще се състои концерт, в който ще вземат участие самодейци от Скравена, духовият оркестър и мажоретният състав към читалище “Христо Ботев” – Ботевград.
В 20.30 часа в църквата “Свети Козма и Дамян” ще бъде отслужена панихида за загиналите за свободата и независимостта на България. Шествието с факли ще започне от църквата и ще завърши на площада в Скравена. В него ще участват представители на клуб “Традиция”. Те ще бъдат облечени като Ботеви четници.
От 21 часа започва тържествената заря проверка, в която ще вземат участие военнослужещи от поделението в Горна Баня.