Тялото на обявения за издирване 7-годишен Веселин Игнатов от софийското село Кътина, който страда от аутизъм, бе открито около 14.30 часа вчера в Искърското дефиле, близо до Реброво.

Информацията бе потвърдена от пресцентъра на МВР и от шефа на СДВР Валери Йорданов.

Той заяви, че предстои днес да бъде извършена аутопсия в Центъра по съдебна медицина и деонтология на УМБАЛ "Александровска", за да се установи каква е точната причина за смъртта на малкия Веско.

По-късно от Софийска окръжна прокуратура уточниха за news.bg, че аутопсията е приключила, но не пожелаха да дадат информация за резултатите от нея.

При първоначалния оглед на тялото експертите са установили, че е силно обезобразено, което затруднило разпознаването му. Детето е било разпознато от близките му по дрехите. Задължително ще бъде направена и ДНК-експертиза.

По предварителни данни тялото на детето е престояло във водата около 30 дни. По него не са открити следи от насилие, а причината за смъртта е удавяне. Това заяви началникът на областната дирекция на полицията Пламен Василев, цитиран от БНР.

Той каза още, че експертиза няма да бъде изготвена скоро, тъй като все още не е приключила и аутопсията на тялото.

По думите му причините за смъртта на детето могат да са две - детето да е убито или да се е удавило.

Припомняме, момченцето е в неизвестност от 27 април, когато изчезнало от дома си.

За него бяха подадени множество сигнали, според които той е бил забелязван на пазар "Илиянци" с две жени, че си е играл с момиче в село Джурово, че е бил в сладкарница на ул. "Цар Борис" и "Пиротска" в София и други.

Родителите на детето поставиха началото на Гражданска инициатива - оперативен център за подпомагане на издирването на изчезнали деца.

Инициативата бе подкрепена от Съюза на частните детективите, от където предупредиха, че изчезването на Веселин няма да бъде последния случай, съществува и трафик на деца.

Самата система на полицията е тромава и много от гражданите, които подават сигнали, не искат да ги подават в полицията, тъй като там ще ги разтакават по стаи, поясниха дететктиви.

Майката на изчезналото дете многократно се оплака, че от полицията реално не й дават почти никаква информация, а няколко пъти се е сблъскала и със служители, които изобщо не знаят, че детето й се издирва.

Една от версиите на Съюза на частните детективите бе, че Веско се укрива съзнателно и това е вече престъпление.„Това е равно на престъпление като с ДДС и безбандеролните цигари", посочи техен представител.

За последно се работеше по два сигнала - единият в София, а другият - за провинцията, като в хода на разследването в столичния кв. „Дружба" били проверени майка и дете, което се е оказало почти двойник на издирвания Веселин.

Създадена бе и група в социалната мрежа Facebook, която обедини над 120 000 души. На страницата й днес бе съобщено, че се очакват резултатите от генетичните тестове, а издирването на детето е прекратено.

Кметът на село Реброво, където бе намерено тялото на детето, Николай Лазаров, заяви, че никой от близките на 7-годишното момче не е идвал да го търси в този район.

„Не са идвали тук негови близки да го търсят, никой не е идвал. Имаше разлепени снимки. Това е", каза Лазаров, цитиран от PRO.BG.

Лазаров е бил един от първите, които са видели вчера трупа на детето, след като получил сигнал от младеж за намерен човешки труп в реката.

Той веднага сигнализирал в полицията, а само 15 минути по-късно на мястото са пристигнали екипи на Гражданска защита.

Те извадили тялото, което, по думите на Лазаров, било неразпознаваемо. След извършения първоначален оглед е установено, че ръстът и облеклото отговарят на издирваното 7-годишно момче.