Началникът на сектор „Борба с организираната престъпност" в Пазарджик Георги Грозданов е арестуван при акция срещу укриване на данъци и акцизи при продажба на горива.

Грозданов и един от преките му подчинени Виктор Кожухаров са задържани за 72 часа в Националната следствена служба, съобщи БиТиВи.

При акцията са извършени обиски на четири бензиностанции и две счетоводни фирми.

Според обвинението, шефът на БОП в Пазарджик е покровителствал петролни фирми и рекетирал техни конкуренти в бизнеса.

Грозданов и Кожухаров са с обвинения за искане на подкуп.

По случая се работи от около месец след сигнал, подаден от лице, от което са искани пари.

По указание на главния прокурор Борис Велчев случаят е възложен на прокурор от Софийската градска прокуратура, въпреки че става дума за престъпления, извършени на територията на Пазарджик. След изтичане на 72-часовото задържане прокуратурата ще иска антимафиотите да останат в ареста за постоянно.

По-късно стана ясно, че бензиностанциите, които са били обискирани, са на бизнесмена Марин Рачев. Адвокатът му Елена Костова определи акцията като пълен фарс.

Според електронното издание РА media публична тайна в Пазарджик е, че от няколко години зад успешния млад бизнесмен стои шефът на местния БОП. Рачев бе изключен от Асоциацията на собствениците на газостанции и бензиностанции и от Сдружението на предприемачите.

В момента той е съсредоточил бизнеса си в Септември, като освен с петролен бизнес се занимава и със строителни дейности, включително и добив на инертни материали и производство на бетон.

По непотвърдена информация обслужващата го счетоводна кантора е собственост на съпругата на Грозданов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира арестите в Пазарджик с думите, че отдел Вътрешна сигурност в МВР е ангажирана с много отговорна задача да неутрализира и да противодейства на корупцията вътре в системата на МВР.

С изпълняване на служебните си задължения Грозданов е създал възможности за определени фирми да бъдат толерирани и да не бъдат проверявани за нарушенията, които са извършвали, подчерта той.