За първи път в България бяха намерени запазени две останки на праисторически човек с уникални погребални дарове.

Находката е открита от археолога Георги Ганецовски от Врачанския исторически музей при подновяване на разкопки на праисторическото селище в местността "Валога" край врачанското село Оходен.

Скелетът на праисторическия мъж е удивително добре запазен, въпреки че е престоял в земята близо 8 000 години. Той е бил положен в гроба по гръб със свити и наклонени наляво крака, в специално издълбана гробна яма, съобщава БиТиВи.

До главата му, която също е наклонена в източна посока, има поставен напълно запазен керамичен съд със сферична форма, а до дясното му рамо - кремъчен нож. Ясно се виждат следите от овъглени кости и счупени глинени съдове, което показва, че е била извършена и погребална церемония, отбеляза археологът.

Бранимира Димитрова от Института по антропология и експериментална морфология към БАН потвърди пола на праисторическия човек и добави, че той най-вероятно е на възраст 25-30 години.

По думите й възрастта на мъжа може да бъде определена значително по-точно след детайлно проучване на останките. Според нея той принадлежи към така наречената протоевропеидна раса.   

Георги Ганецовски разказа, че мъжкото погребение е открито в очертанията на сакралния комплекс в северозападния край на праисторическото селище, който също е уникален за най-ранния период на неолит. В този сектор през 2004 г. бе открито първото погребение на жена, станала популярна като Тодорка.

През 2006 и 2008 г. на същото място бяха намерени гробовете на 5-годишно момиче и на девойка. Откритият тази година четвърти гроб е само на шест метра от този на Тодорка, отбеляза археологът.

Той добави, че цялото гробно съоръжение, заедно с останките, ще бъде извадено от земята заради своята ценност. Ще бъде използвана същата технология както при изваждането и консервирането на гроба на Тодорка, който е един от най-любопитните експонати в Регионалния исторически музей във Враца.