Точно в съседство до второ РПУ, което министър Цветан Цветанов трябва да открие, се намира центърът по кръводаряване. Срещу него пък е 48-мо основно училище Йосиф Ковачев

Това че в съседство има полицейско управление не смущава мургавите братя да извършват търговска дейност - и то търговска дейност със собствената си кръв . Дори мургавите братя си общуват съвсем свободно с полицейски служители.

Нюз.бг попита полицай, чието име няма да споменем, защо разговаря свободно с хора, които на 20 метра от него си продават кръвта. Полицаят обясни, че не познава въпросния търговец на кръв. Човекът дошъл да го попита: Бате Бойко ли ще идва? - при което служителят на реда отговорил, че няма представа.

Шефът на второ РПУ Александър Василев посочи че този проблем съществува от много време. Нееднократно той е поставян за обсъждане пред различни институции.

Търсили сме вариант чрез прокуратурата да бъдат взети по сериозни мерки и санкции, посочи Василев.

Според българското законодателство търговците с кръв не правят нищи нередно.

И този вид търговия не е престъпление.

Самият център по кръводаряване си води статистика за кръводарителите и много стриктно спазват кой колко пъти е давал кръв съобразно техните изисквания, каза още Василев.

Той обясни, че част от хората, които търгуват с кръв пред центъра до второ РПУ не са преки кръводарители, а са посредници между нуждаещите се и хората, готови да си продадат кръвта.

Този вид посредничество също не е престъпление съгласно българското законодателство.

Василев е категоричен, че не е редно подобно нещо да се случва пред основно училище. За съжаление ние по никакъв начин не можем да повлияем, каза още той.

За съжаление тези хора не вършат нищо нередно според закона, каза още той За да не ги закачат полицаите търговците на кръв съдейства на служители от второ РПУ за улични бандити и кражби, които са на територията на управлението. Александър Василев бе категоричен, че в района на второ РПУ няма кражби.