В края на следващата седмица ще се знае кои болници ще могат да кандидатстват по проекти за модернизация по Рамкова позиция за здравеопазване № ВG 161РО001-1.1-08-2010. Това обясни на парламентарния контрол министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова в отговор на питане относно подкрепата за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения по Рамкова позиция за здравеопазване № ВG 161РО001-1.1-08-2010, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
По тази програма здравните заведения могат да усвоят 148 млн. лв.
Борисова уточни, че на 21 април е встъпила в длъжност, а на 21 юни е получила картата на лечебните заведения в страната, каквато досега не е имало. В момента се прави анализ на различните райони на страната и до края на следващата седмица ще е ясно кои лечебни заведения ще могат да кандидатстват по проекти.
"Ние се насочихме към онкологичните заболявания, имайки предвид високата смъртност. Ние отбелязваме, че е налице трайна тенденция на застаряване на населението и това изисква по-голям брой легла за долекуване", обясни политиките на здравното ведомство проф. Борисова.