Премиерът Бойко Борисов заяви, че най-късно до понеделник ще даде на главния прокурор Борис Велчев справка с договорите, подписвани за газа. Той изрази очакванията си проверката да приключи до няколко месеца с тежки обвинения. Премиерът допълни, че наши експерти ще отидат в четвъртък на преговори в „Газпром" и напомни, че страната ни иска да отпаднат посредниците.

На преговорите ще се поиска по-ниска и взаимно приемлива цента на газа и премахване на посредниците, обясни още Борисов. „Румен Овчеров ме призовава да направя операция „Плямпачите", така че аз в понеделник на главния прокурор много точна, ясна справка с договорите, подписвани за газа", каза той.

Премиерът беше категоричен, че няма да се редактират промените в закона за земеделската собственост. „Защото това е една крупна манипулация, защото именно лобистките интереси са заключени искането на опозицията в случая. Шест-седем фонда са крупни, които искат да изкупуват земята. Ние сме се съобразили с искането на арендаторите - на хората, които реално обработват земята - да има право той да си продава земята", изрази мнение министър-председателят.

Борисов каза още, че ветропаркове и соларни паркове звучат добре, но електричеството от тях се изкупува на много по-високи цени. По думите му, такива паркове не трябва да се строят на земеделски, а на пустеещи земи.

Премиерът каза, че според новата статистика лихвите в банките падат.