342 са жертвите при катастрофи в страната от началото на годината до момента, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. От тях 250 са жертви при катастрофи с леки автомобили, обясни Цветанов. Той допълни, че от вчера е започнал активният летен сезон и пътищата в страната вече са натоварени. Като пример вътрешният министър посочи пътя за Капитан Андреево, автомагистрала „Тракия" и отсечката Петолъчката - Карнобат.

Цветан Цветанов уточни, че се запазва тенденцията ранените и убитите през летните месеци на годината да са постоянна величина, въпреки че като цяло има намаление на тежките катастрофи.

По време на парламентарния контрол вътрешният министър съобщи какви са мерките, които предприема МВР за предотвратяване на катастрофите през летния сезон.

„Това, което сме предприели, е през летните месеци да има концентрация на „Пътна полиция", която допълнително да регулира и да създава възможност за алтернативни трасета в най-натоварените, пикови райони, в които концентрацията е най-голяма. В момента сме създали една допълнителна организация с план за действие във връзка с предстоящия пик на транзитно преминаващи турски граждани, работещи, живеещи в страните от ЕС. Мога да ви уверя, че сме създали необходимата организация. Много е важно всеки един от нас, пътувайки с автомобила си, да бъде внимателен на пътя, защото България се нуждае от промяна на манталитета и България се нуждае от една по-дисциплинираща мярка, която трябва да бъде спазена от всички", категоричен бе Цветанов.

От Българския Червен кръст предоставиха като дарение на МВР 300 оборудвани санитарни чанти за оказване на първа долекарска помощ, предназначени за КАТ „Пътна полиция". 900 са обучените пътни полицаи по програми на БЧК за бърза реакцията при катастрофи с ранени.