Организирана престъпна група, "специализирала се" в извършването на кражби от домове, е задържана в столичния квартал "Красна поляна", съобщиха от пресцентъра на МВР.

В операцията са участвали екипи на СДВР и Четвърто РУ. Криминалистите са работили по разкриването на бандата в продължение на повече от два месеца.

От МВР посочват, че крадците действали в различно съучастие и често сменяли автомобилите, с които се придвижвали.

Влизали в апартаментите, след като счупвали патрона на входната врата. От домовете задигали пари в брой, златни накити, лаптопи и други дребни вещи с висока стойност, за да не "бият на очи".

По данни на столичните криминалисти четиричленната група е действала по следната схема. Първо извършвали предварителен оглед и набелязвали обектите.

Ударите извършвали през интервали от един-два дни по светло, а когато влизали в кооперациите, обирали по три-четири апартамента наведнъж. Специализирали се дотам, че времето за разбиването на вратата, претърсване на жилището и измъкването оттам им отнемало от три до пет минути.

От МВР изтъкват, че при днешната акция мъжете от групата са били задържани минути след поредната кражба.

Четиримата, които пътували с два автомобила - "Фиат" и БМВ, били спрени на кръстовището на булевардите "Възкресение" и "Вардар". В колите им са намерени бижута и други вещи - вероятно откраднати.

Задържаните са 38-годишният Ю.П., връстникът му А. И., Д.Д. на 37 г. и 36-годишният Б.Й. И четиримата са криминално проявени и вече осъждани за подобни престъпления. Те са в ареста за 24 часа.