Първото национално представително проучване на обществено мнение за системата за спешни повиквания с единен европейски номер 112 бе реализирано в периода 25 – 30 юни 2010 г. от НЦИОМ. Според данните от анкетата, 47% от българските граждани са информирани за предназначението на телефон 112. Делът на информираните е по-висок от средния сред най-младите респонденти на възраст между 18 и 29 години и сред трудово активните хора на възраст между 40 и 49 години. Сред добре информираните попадат и висшистите, столичаните и жителите на големите градове и хората с жизнен стандарт около и над средния.
59% от интервюираните са наясно, че телефон 112 е единен номер, който функционира в 27–те държави-членки на ЕС. Пет пъти по-малко са хората (12%), които не са добре запознати и мислят, че телефон 112 функционира само в България. Резултатите от проучването показват, че всеки пети от пълнолетните български граждани не е информиран за съществуването и дейността на системата за спешни повиквания. 12% от хората посочват, че не знаят за съществуването на такъв телефон, а други 8% се затрудняват да отговорят за какво служи той.
Във връзка с изискване на ЕК и на Европейската асоциация на спешните номера за засилване на действията за популяризиране на тел. 112 през летния период в страните-членки „Национална система 112” стартира съвместни информационни проекти с „Метрополитен”, Летище „София”, „Метро Кеш енд Кери”, „Технополис”, „Етап Адресс” и др. Информационни стикери и видеоклипове 112, ситуирани на обществени места с висока концентрация на хора, ще информират гражданите за функциите, предназначението и обхвата на услугата 112 в страната. Инициативата ще продължи до края на лятото.