Би трябвало в нормативния документ да се заложи период, през който майката да получава майчинство, но детето вече да е на ясла. Това каза пред Агенция „Фокус” Цвета Брестничка – председател на Управителния съвет на Асоциация „Родители” по повод проблемът с надвзетите пари за майчинство, които родителят трябва да върне, ако детето му е посещавало ясла. Би трябвало да има период на адаптация на детето в яслата, в който майката от една страна си търси работа, а от друга страна – да помогне на детето да тръгне нормално на ясла, смята Брестничка. Според нея майките имат право да искат такова нещо. „Този период трябва да бъде поне три месеца, за да има време детето да се адаптира към мястото, както и майката да навлезе в работата, да възстанови квалификацията си”, заяви Брестничка.
Тя отбеляза, че има сигнали от родители, които ще трябва да връщат средства, но няма как да им се помогне, защото нормативно нещата не са уредени в техен интерес.
Засега асоциацията няма информация какъв размер са средствата, които ще трябва да се върнат на държавата, както и колко хора са засегнати.
„Досега проблемът е бил премълчаван по някакъв начин, сега просто излезе на светло”, посочи Цвета Брестничка.