Полина Рускова е на 22 години. От 2 години работи и учи във Виена
Полина изпрати писмо до редакцията на botevgrad.com, в което споделя впечатленията си от съоръжението за горене на отпадъци в центъра на Виена. Тя е впечатлена не само архитектурната стил на сградата, а и от факта, че съоръжението не отделя дим и миризма.
 

”Съоръжението принадлежи на Фернверме Виена ООД (за производство на топлинна енергия). Сградата на Шпителау е построена през 1971г. През 1987 г. в нея избухва пожар. При възстановяването й веднага е изградено съоръжение за прочистване на въздуха, чрез което се предотвратява до 90 % навлизането на отпадъчни газове и вредни вещества. Годишно в Шпителау се изгарят 250 000 тона отпадъци. Този факт нарежда съоръжението на първо място по големина във Виена сред останалите от този вид. Добитата топлинна енергия от преработването на боклука се разпределя от мрежата на Фернверме (Fernwärme – далечна топлина) сред домакинствата във Виена. По този начин се постига намаляване на вредните емисии в града от иначе необходимото и неизбежно изгаряне на отпадъците.
След 1989 г. съоръжението се превръща в туристическа атракция и е част от забележителностите на Виена. То привлича с уникалното си архитектурно изпълнение. Сградата е изградена по проект на художника Фриденсрайх Хундъртвасър. Първо идва решението да бъде изграден най-модерният филтър против вредните вещества, след което, за да не бъде нарушена визията на приказен град като Виена, съоръжението се превръща в произведение на изкуството. В непосредствена близост до сградата са разположени две линии на метрото, с които ежедневно пътуват студенти, учещи в Икономическия университет. Висшето училище се намира на 20 метра от Шпителау. Малцина са тези, които, виждайки сградата за пръв път и прехласвайки се пред нейната архитектура, могат да се досетят какво е нейното предназначение.

Аз също съм студентка в Икономическия университет. Когато за първи път видях тази приказна архитектура, веднага попитах дали е възможно да вляза вътре и да разгледам сградата, мислейки си, че това е галерия или музей на модерното изкуство. Оказа се, че вътре горят отпадъци, което не може да се предположи на пръв поглед, тъй като не се отделят дим и миризма.

Впечатляващата архитектура включва едно голямо и малко златисто кълбо, изрисуваните стени и прозорци в неповторимия стил на Хундъртвасър, както и тераса на покрива. Може да се каже, че съоръжението наподобява замък от ориенталска приказка. Проектът е толкова успешен, че при посещението си през 1995 г. кметът на Осака решава, че трябва да бъде изградено същото съоръжение и в неговия град. Мечтата му се сбъдва през 2001 год. От тогава в японския град функционира сграда-близнак на Шпителау”,  разказва в писмото си Полина Рускова.