България се надява на бързи резултати от разследването на нападението на международната флотилия с хуманитарна помощ за Ивицата Газа, при което бяха заловени и двама български журналисти, пътували на един от корабите от конвоя. Това заяви държавният глава Георги Първанов  след разговор с президента на Палестинската власт Махмуд Абас.

Двамата президенти останаха доволни от проведения разговор, като това е третата официална среща между тях. Те са обсъдили двустранните отношения и възможностите за сътрудничество. Конкретно предложение е установяването на пряк контакт между строителни фирми от двете страни, уточни Първанов.

Българският президент посочи, че страната ни поддържа своята позиция за създаването на една независима Палестинска държава, но успоредно с тази на Израел, и допълни: "България винаги е подкрепяла създаването на независима Палестинска държава, тя има нови лостови ресурси да влияе върху намирането на решения, най-вече като член на ЕС. България има своите добри отношения и с Израел".

Президентът Абас от своя страна заяви, че не се притеснява от добрите отношения между нашата страна и Израел: "За нас българо-израелските отношения са нещо естествено, тъкмо в контекста на балансирани отношения на държавите в света - от една страна с Палестина и арабските държави и от друга страна - с Израел, то те могат да изиграят важна политическа роля за уреждането на проблемите в Близкия изток".

Двамата президенти обсъдиха още възобновяването на договори в областта на културата, икономиката и информационните агенции. Тема на разговор е била и възможността за включване на палестински студенти във висшето образование на България.

Ще бъде създадена и смесена комисия, която ще обсъжда възможностите за сътрудничество между двете страни. България е поела и ангажимент за това.

В програмата на Абас е включена среща с премиера Бойко Борисов. В сряда той ще присъства на работен обяд, чийто домакин е председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

В делегацията, придружаваща палестинския президент, са министърът на външните работи Рияд Ал-Малики, министърът на труда Ахмад Мадждаляни и официалният говорител на Палестинската власт Набил Абу Рудейна.