Италианският премиер Силвио Берлускони е помолил съвсем не на шега видния италиански учен и духовник Луиджи Верце да му помогне да доживее до 150 години, за да управлява дотогава страната. Тези разкрития направи пред италианския в. "Стампа" самият Луиджи Верце, основател на прочутата миланска клиника "Сан Рафаеле". Именно в тази клиника Берлускони беше приет за лечение след нападението срещу него в Милано през декември миналата година.

Когато отправил необичайната си молба към специалиста, Берлускони изразил надежда, че когато стане на 150 години, най-после ще е вкарал всичко в ред в страната.  Самият дон Верце припомня, че е научно доказано, че средната възраст на човечеството може да достигне 120 години.

Към клиниката "Сан Рафаеле" ще бъде създаден  център, който да изследва именно възможностите как да бъде удължена средната възраст на хората, пише в. "Стампа".

И докато Берлускони чака науката да му помогне да доживее до 150 години, не престава да демонстрира чувството си за хумор, съобщава в. "Кориере дела сера".

Този път италианският премиер впечатли с шегите си посланиците в Италия на страните от Средиземноморския регион, събрали се на конференция в Милано. Берлускони произнесе пред тях реч, в която каза, че сега има възможност за установяване на специални отношения между страните от северните брегове на Средиземно море и тези от южните брегове. В тази връзка той спомена победата на Испания на Мондиала и подчерта, че тъй като Испания е средиземноморска държава, това означава, че всички страни от средиземноморския регион са станали световни шампиони.

Берлускони похвали и подхода, нариче от него "ку-ку дипломация". Като пример за подобна дипломация той посочи срещата на върха Италия-Германия в град Триест преди две години. Тогава Берлускони изненадал гостуващата му Ангела Меркел, като се скрил зад уличен стълб и когато тя минала покрай него, изскочил и й подвикнал шеговито: "Ку-ку". Меркел първо била доста изненадана, но после  приела шегата с добро настроение.

Пред средиземноморските посланици Берлускони подчерта, че така наречената "ку-ку дипломация" се състои в това всеки политик да се опита да разбере политика, който стои насреща му. Този вид дипломация се състоял още и в премахването на бариерите, издигнати от традиционните трудни и бюрократични политически отношения.

В края на речта си италианският премиер поръча на посланиците на следващия подобен форум да доведат и красиви момичета. "Доведете ни красиви девойки, пише БТА. Ние ще ги оценим, защото сме с латинска кръв", пошегува се Берлускони. После  призна, че той вече не бил плейбой /playboy/, а плейстар /playold/, но искал хубави момичета да присъстват на следващата среща, защото това щяло да бъде доказателство, че притежава чувство за естетика.