Роденият в Ботевград български алпинист Петър Унжиев, който ръководеше експедиция от 18 души на К2 e загинал, съобщи катерачният сайт www.climbingguidebg.com.

В аклиматизационното си изкачване той е достигнал Лагер 2, на височина около 6700 м. Придружаващият го височинен носач се е върнал в базовия лагер, като е оставил Унжиев в палатката. До лагер 2 Петър се е движел и с румънеца с американски паспорт Георге Демиреско. Той също е слязал в базовия лагер, като българинът е останал сам на лагер 2.

Потвърждението за смъртта донася Есар Карим, служител на пакистанската агенция, обслужвала експедицията. Като причина за смъртта се посочва височинна болест.

Българското Външно министерство е уведомено и се очаква отговор и българското посолство в Пакистан за официално потвърждение на информацията.

Петър Унжиев трябваше да действа заедно с представителите на Казахстан Максут Жумаев и Василий Пивцов. По сведения от руски сайт те са излетели от Алма Ата към Исламабад на 17 юли т.г.

Кой е Петър Унжиев?

Петър Унжиев е роден на 3 май 1970 г. в Ботевград. От 1984 г. е състезател по бягане на средни и дълги дистанции. Първото му сериозно изкачване е през август 2007 г. на Монблан, първенецът на Алпите. Година по късно изкачва връх Мера Пик /6654 м./ в Хималаите и прави два неуспешни опита на Манаслу /8163 м/. Година по-късно отново не успява да достигне връхната точка на Манаслу, заради височинна болест.

През последните две години Петър Унжиев е и неизменен победител в Скороходната обиколка на Витоша 100х24.

Съболезнования към роднините и приятелите на Петър!