Инструменти за аутопсия, използвани за балсамиране и подготовка на тялото на Елвис Пресли за неговото погребение през 1977 г., ще бъдат продадени от аукционна къща в Чикаго.

Инструментите са предложени за разпродажба от Leslie Hindman Auctioneers и включват гумени ръкавици, форцепс, четки за устни, гребен и уред за очна линия, игли за инжекции, артериална тръба, всеки от които според аукционната къща е бил използван еднократно.

Колекцията е съхранявана в продължение на години от старши балсаматор в погребален дом в Мемфис, пожелал анонимност. Вещите ще бъдат разпродадени в два лота, като от аукционната къща очакват всеки от тях да донесе съответно 6000-8000 и 4000-6000 долара.

Говорител на аукционната къща признава, че събитието може да е противоречиво, тъй като някои хора "ще бъдат разочаровани" от продажбата на тези вещи, но предмети, свързани с Елвис, открай време са обект на засилено търсене, като кичур от косата му бе продаден срещу 18 300 долара на аукцион миналата година, отбелязва БГНЕС.

Елвис почина от сърдечни проблеми на 42 години след приемането на коктейл от предписани му лекарства на 16 август 1977 г., но продължава да е водещ изпълнител по продажби сред мъртвите знаменитости, донесъл само през 2009 г. над 55 милиона долара според Forbes.com.