Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) задължи „Българска телекомуникационна компания” АД (БТК) да прилага цени за разговори към мобилна мрежа не по-високи от 0,250 лв. (с ДДС) за силен трафик и 0,208 лв. (с ДДС) за слаб трафик. Това съобщиха от КРС. Ценовото ограничение беше наложено от регулатора след анализ, при който беше установено, че предложената от БТК цена за разговори към мобилни мрежи, която следва да се прилага считано от 01.07.2010 г., не отговаря на наложените ограничения с решение № 650 от 25.06.2009 г. на КРС. С това решение на КРС, с което се приема анализа на пазарите на дребно на достъп до обществена телефонна мрежа и обществено достъпни телефонни услуги в определено местоположение, се налага формула, определяща максимално допустимото ниво на цената на дребно за разговори към мобилни мрежи. Във формулата се включват цените за терминиране в мобилни мрежи, за които са наложени ценови ограничения с Решение на КРС № 236/17.03.2009 г. и цените за генериране от фиксирани мрежи, за които са наложени ограничения с Решение на КРС № 237/17.03.2009 г.

Предвид обстоятелството, че от 01.07.2010 г. е в сила намалението на цените за генериране от фиксирани мрежи и на цените за терминиране във мобилни мрежи, това понижение следва да намери отражение и в нивото на цените за повиквания към мобилни мрежи. Въз основа на предоставената от БТК информация, регулаторът установи, че предложените цени са над нивото на максимално допустимите, което представлява нарушение на наложеното с решение № 650 от 25.06.2009 г. ценово ограничение.

Извършената от регулатора проверка показа също, че цените за повиквания към мобилни мрежи, които БТК прилага по отношение на своите клиенти от 01.07.2010г., не са предварително одобрени от КРС, което е в противоречие с регулаторната рамка.
Комисията за регулиране на съобщенията ще предприеме мерки по налагане на санкции на дружеството.