От 12 до 18.07.2010 г. на хижа ”Старопланинец” край Етрополе се проведе Зелен лагер „Млад командос” по общинския проект “Да запазим човешките ценности и красотата на природата”. 
По време на едноседмичния учебно-тренировъчен лагер по програма “Млад командос” 53 ученика от Етрополе и селата се докоснаха до загадъчния свят на българските командоси.
Проектната идея възникна на основата на засиления интерес у подрастващите към виртуалните игри с тактически характер и естественото им желание да практикуват подобна дейност в условия, близки до реалните. В същото време в държавата не съществува система, която да откликне на тази потребност. Затова Алианс Български Командоси от 2004 г. разработи Програма и приложен комплекс “Млад командос”, която продължава да се усъвършенства.
Основната цел на проекта е чрез неформално обучение и прилагане на мултидисциплинарен метод “Млад командос” да изградим личността на младия човек.
Чрез колективните дейности се цели приучването на участниците да работят в екип. С решаването на ситуационни задачи и ролеви игри преследваме преодоляването на психологическата бариера при поемане на отговорност и развиване на способност за самостоятелно вземане на решение.
Обучаемите придобиват знания и умения, свързани с оцеляване сред природата, като ориентиране, устройване на бивак, палене на огън с подръчни средства, добиване на вода, разпознаване на ядливите дарове на природата и приготвяне на храна, оказване първа помощ, преодоляване на препятствия и др.
Специалната подготовка включва: парашутна, леководолазна, алпийска подготовка, оцеляване при екстремни условия, шифроване, стрелкова строева подготовка, самоотбрана, тактически игри.
Прогнозираме решаване на проблеми като хиподинамията, прекомерната работа на компютри и гледане на телевизия, а също и пораженията от различни зависимости.    
Възпитаваме грижливо отношение кьм природата и нейното опазване.
Еманацията на проектната идея е подготовката на подрастващите да оцеляват и действат при възникване на екстремни ситуации като природни бедствия промишлени аварии или евентуални въоръжени конфликти.
Лагерът бе посетен от заместник-областния управител Мартин Тинчев и от кмета на Етрополе инж. Богомил Георгиев, които дадоха висока оценка на подготовката на младите командоси.
Победители в отделните дисциплини:
Дартс - Станислав Недков
Хвърляне на граната - Христо Стефанов
Стрелба с пушка - Николай Симеонов
Стрелба с лък - Моника Ценова
Пудовки - Спас Станев
Пълнене на пълнител - Мария Тодорова
Преодоляване на полоса - Спас Станев, Ивона Миланова
Олимпийски лък - Надка Василева
Стрелба с пистолет - Надка Василева
Ориентиране - Надка Василева
Самозащита - Мая Маринова
Строева подготовка - Теодора Григорова
Тест за интелигентност - Илияна Дивчева
Футбол - Иванка Кирилова, Цветелин Петков
Комплексен победител от обучаемите е  Спас Станев, а от младшите инструктори Надка Василева.
Лагерьт се рьководеше от о.р.м-р инж.Васил Христов , инспектор Пламен Петков, старши инструктор Генчо Генчев, инструктор Мартин Трифонов.
Педагог на лагера бе Венета Тодорова.
Текст и снимки: Васил Христов