1 098 грама златни монети и накити откриха митническите инспектори на митнически пункт Малко Търново в маратонките и багажа на двама румънски граждани.

Контрабандното злато е задържано при щателна митническа проверка на лек автомобил марка „Пежо" с румънска регистрация.

Колата е пътувала в посока от Румъния към Турция. Шофьорът и пътниците са обявили на българския митнически пункт, че не пренасят никакви стоки или валутни ценности за деклариране.

При извършената проверка, митническите инспектори откриват първо в личната чанта на шофьора три найлонови плика с шест златни монети и употребявани златни накити.

В тайник в един от калниците на автомобила е открит още 1 пакет със злато, за който шофьорът е признал, че също е негов.

Общо 778 грама контрабандно пренасяно злато е иззето от 32-годишния румънски гражданин с инициали D.С., който е управлявал автомобила.

Други 320 грама употребявани златни накити са открити в маратонки, поставени в личния сак на един от пътницитe-36-годишен румънски гражданин с инициали О.В.

На двамата нарушители са съставени актове за нарушение на Валутния закон. Случаят е предаден на компетентните органи от Окръжна прокуратура и Областна дирекция на МВР-Бургас.