Шампион по борба се удави в язовир „40-те извора". 56-годишният Шабан Янък влязъл да плува във водоема край Асеновград, когато се разиграл фаталния инцидент, съобщи Радио Пловдив.

Сигналът за удавения мъж е подаден в РПУ Асеновград около 13,30 часа.

Екип от водолази на Гражданска защита след няколкочасово претърсване е извадил трупа още същия ден в близост до мястото, където мъжа и бил видян за последно от свидетели, съобщават от полицията.

Шабан Янък е бил с компания в местността „40-те извора". Според очевидци спортистът се хванал на бас със свой приятел, че ще преплува язовира и се хвърлил във водата.

Въпреки задухата и високите температури, мъжете поели солидно количество алкохол и храна. Прилично подпийнал, Янък скочил във водоема, но така и не излязъл оттам.
Минути, преди да се удави, случайни минувачи го видели да плува във водата.

До момента не е ясно каква е причината за смъртта му - дали е получил топлинен удар, или инфаркт, предизвикан от скорошната консумация, или част от тялото му се е схванала.

Погребението на Янък ще се състои във вторник в родния му Асеновград, като съболезнователен адрес към близките му изпраща лично кметът на града Христо Грудев.

Преди години Шабан Янък се прочу като един от най-добрите състезатели по борба не само в Станимъка, а и в цялата страна.

През 90-те години турчинът е бил ученик в школата по борба на световноизвестния мултимилионер Джон Дюпон в университета Виланова в САЩ.

Връща се в родината, след като през 1996 година ексцентричният му благодетел Дюпон резстрелва с три куршума олимпийския шампион от игрите в Лос Анджелис 1984 Дейвид Шулц и влиза зад решетките.

За спортните си заслуги преди години той бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград".

Освен с борбата, Шабан Янък е известен като собственик на чейнджбюрото "Янъкоглу" в Асеновград. Преди време е имал проблеми със закона, осъждан е за хулиганство и измами.
Янък е семеен, с две големи деца.