Опасност от нашествие на тигрови комари заради жегите у нас хвърли в смут здравното министерство. Насекомото, което експерти нарекоха Клеопатра, вече уби трима души в Гърция. Ведомството на Анна-Мария Борисова веднага започна проверки за опасните твари в три рискови района у нас - Черноморието, Хасковско и Благоевградско, съобщи епидемиологът д-р Ангел Кунчев. Насекомите носят т.нар. западнонилски енцефалит, който е смъртоносен при 40 на сто от заразените. Болестта започва с треска, повръщане и температура, но много бързо може да настъпи усложнение - менингит.
В момента няма реален проблем за България, успокои Кунчев. Дори и човек да се зарази и да внесе вируса у нас, той не е опасен за околните, защото заболяването не може да се предаде на друг човек, а го няма и нормалният преносител - тигровият комар, обясни още той. По неговите думи за момента в България не са засечени тигрови комари или случаи на заразени от техни ухапвания. Въпреки това не е изключено да се появят у нас - заради промените в климата насекомите идват все по на север, призна докторът. Кунчев предупреди и туристите, поели към Египет или Малдивите, да бъдат много внимателни. Задължително използвайте предпазни средства, които отблъскват насекомите, поясни той. В момента от министерството на Анна-Мария Борисова правят проверка на циркулацията на екзотични вируси, които освен чрез комари се предават и чрез кърлежи и гризачи.
Кунчев обаче беше категоричен, че в момента у нас не се наблюдава покачване на вирусните заболявания, включително и по Черноморието. Дори и заболелите обикновено карат леко боледуване, за 2-3 дни минава, каза още епидемиологът.