През следващите 40 години средната температура в България  ще се покачи с 2 градуса, а валежите ще са с до 20% по-малко. Такава прогноза направиха учените от Националния институт по метеорология и хидрология на базата на проучване в цяла Европа. Метеоролозите прогнозират, че до 2050 година дните с температура над 25 градуса ще се увеличат двойно.

Въпреки прогнозата за затопляне, през юли тази година количеството на валежите е било с 300% над нормата, обяснява заместник-директорът на института доктор Валери Спиридонов: „За 2009 година средната температура беше с 1,2 градуса над нормата. Това, което е характерно и се наблюдава като една промяна, в сравнение с този период, е силното увеличаване на честотата на екстремните метеорологични явления, което означава - за температурите повечето са екстремни максималните температури, а също така се случват много често обилни валежи - за валежите с денонощни суми над 100 милиметра, което означава за един ден се излива целият валеж, който е нормален за този месец по принцип".

Според учените земеделците трябва да се насочат към отглеждането на по-сухоустойчиви култури. Данните сочат, че 2010 година е най-топлата от 130 години насам. Според тях има опасност производителите на ГМО храни да започнат да спекулират, че само тяхната продукция може да съществува заради сухото време.

От института съобщиха, че с намаляването на бюджета им с милион и половина за тази година имат възможност да работят само още три месеца. Заради по-малкото пари е спряло измерването на нивото на водата в 50% от реките в страната.