55-годишната Илона Николова от Благоевград ще бъде транспортирана за специализирано лечение в инфекциозното отделение на Военно-медицинска академия. Това каза за Дарик завеждащия ОАРИЛ в благоевградската болница д-р Александър Германов. "Има опасност за живота на жената, каза той, но уточни, че все още не е установена точната диагноза и вирусът, причинил инфекциозност заболяване работната диагноза е хидроцефалия, има течност в мозъчната тъкан и тежко възпаление на мозъчната кора", каза д-р Германов.

Предстои да бъдат извършени имонологични и серологични изследвания. В Благоевград такава лаборатория обаче няма.

55-годишната жена е приета в инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград на 6 юли. В късния следобед във вторник състоянието драстично се влошило и се наложило преместването й в реанимация. Илона Николова е интубирана и е на командно дишане", информира д-р Германов. Той подчерта , че лекарите не изключват и възможността инфекциозното възвапаление да е от така наречената нилска треска, приложено е адекватно антибиотично лечение.

По-рано беше съобщено, че след направени допълнителни изследвания със скенер и консултация със специалист от София, вариантът за нилска треска бил отхвърлен.

"В южната ни съседка има вече три смъртни случая, по принцип заболяването протича по-тежко при възрастни пациенти, леталният изход е само при 4% от заболелите. По данни на съпруга на пациентката ни, тя не е била в Гърция, нито в близост до южната ни граница, не е имала контакт с пристигнали оттам хора, не е ухапвана от комар", поясни докторът.

Илона Николова е била приета преди пет дни в инфекциозното отделение на благоевградската болница с хипертонична криза и със стомашно-чревно разстройство.