Youtube.com е създаден от Стийв Чен, Чад Хърлей и Джюед Карим, за да могат да споделят със свои приятели клипчета от купон, които били прекалено големи за имейл. По това време и тримата работили за PayPal.

Джюед Карим е първият човек, който е качил видео в сайта - то се казва "Аз в зоологическата градина", и представлява Карим и няколко слона. То е дълго 18 секунди и е гледано 3.24 милиона пъти.

Рожденият ден на youtube e на св. Валентин - 14.02.

Всяка седмица в сайта се качват видео файлове, които са достатъчни за 60 хиляди пълнометражни филма.

Ако се спре качването на клипчета, на човек ще са му необходими 1700 години, за да изгледа всичко в сайта.

Страната, която качва най-много видеота е САЩ, а на второ място е Великобритания. Най-много се гледа в САЩ, а на второ място е Япония.

70% от регистрираните потребители са американци, а 50% от всички потребители са на 20 или под 20.

20% от всичко в yotube е определно като музика.

Youtube e забранен в Китай, Иран, Либия, Тунис, Турция и Туркменистан. До скоро е бил забранен в Бразилия, Индонезия, Мароко, Пакистан, Саудитска Арабия, Тайланд и ОАЕ.

Най-гледания клип в сайта е парчето на Justin Bieber - Baby, с над 278 милиона гледания.

"Чарли ме ухапа", клип в който малкия Чарли ухапва пръста на брат си е най-гледания не-комерсиален клип с 212 милиона гледания.

През 2006 година Google купува youtube за 1.65 милиарда долара. Това е огромна сума, предвид че сайта е винаги на загуба.

През 2009 г. youtube загубите на youtube се изчисляват на приблизително 175 милиона долара. Смята се, че 2010 г. ще е първата година, в която сайтът ще генерира печалба. Въпреки огромната си популярност от него трудно успяват да се изкарат пари.

Петте известни личности с най-много почитатели в сайта са:

Майкъл Джексън

Арнолд Шварценегер

Опра Уинфри

Барак Обама

Папа Бенедикт XVI