Капитан на корабче за туристически атракции преби инспекторка от дирекция "Рибарство и аквакултури" на кея в Созопол. Според нейния колега Георги Пинелов причината за хулиганския акт била забележка от нея за слизащите пътници "на борд".

Първоначалните данни са, че инспекторът от Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" Верджиния Георгиева казала на капитана на корабчето, че няма право да сваля пътниците от борда на своя кораб на друг. Според нейния колега Пинелов капитан Яни Пападопулу от Поморие веднага започнал да псува жената и блъскал главата й в борда на кораба.

След като тя се откъснала от него и отпътувала за най-близката болница, за да бъде освидетелствана за побой, капитанът свалил своите пасажери и излязъл в открито море, където стоял до късно снощи. Близки до пострадалата жена потвърдиха, че тя е в шок, а счупената й ръка е шинирана.

Полицията в Созопол вече е започнала разследване на инцидента с Георгиева. 47-годишният Яни Пападополу е задържан, съобщиха от полицията в Бургас. Той ще остане в ареста 24 часа. От пресцентъра на Областна дирекция на МВР съобщиха, че корабособственикът и неговият човек са се явили доброволно, след като били призовани по надлежен ред.

Вече са проведени и част от разпитите по случая - показания са снети от собственика на кораба и негов приятел - пасажер по време на злополучното плаване. Очаква се в созополската полиция да се явят за разпит още трима моряци от екипажа на кораба. Гранична полиция извършва в момента цялостна проверка на морския съд и неговата документация.

Мутрите се опитват да покажат, че няма да се съобразят с контрола и реда в рибния сектор. Това заяви за Дарик директорът на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" Явор Недев, който познава лично пребитата Вирджиния Георгиева. Недев уточни, че случаят не се отнася пряко до ръководената от него агенция, но е показателен за желанието на "мафиотски кланове" да контролират рибния сектор.

"Много хора не приемат това, което с колегите ми правим - в риболовния бранш да се върнат държавността, редът и законът. Държавата ще покаже на този човек, че мутренските времена отдавна са отминали и че такива опити завършват във вреда на този, който си позволява такава демонстрация. Ще вземем мерки нещата да не останат ненаказани и потулени", коментира пред Дарик Явор Недев, който е бивш директор на фирма "Рибни ресурси".