Китаец получи патент за неговия дизайн на легло, което автоматично се превръща в бункер в случай на земетресение, съобщиха държавните медии, цитирани от АФП.

Ван Вънси заяви, че е проектирал леглото с шкафове в двата края за питейна вода, храна, мегафон и чук, които да помогнат на човек да оцелее в продължение на няколко дни, посочва китайското издание "Чайна Дейли".

Падаща дъска автоматично застава на мястото си при евентуално земетресение, предпазвайки човека отвътре от падащите отломки.

"Земетресенията във Вънчуан и Юйшу причиниха тежки жертви, така че смятам, че най-сериозното нещо, което бих могъл да направя, е да изобретя нещо, с което да намалим техния брой", заяви 66-годишният Ван от северния град Шъцзяхуан.

Вънчуан в югозападната китайска провинция Съчуан беше епицентър на земетресението от май 2008 г., при което загинаха или изчезнаха близо 87 000 души, припомня БГНЕС.

Юйшу, етнически тибетски регион в северозападната провинция Цинхай, беше засегнат от земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер през април, при което загинаха близо 2700 души.

Държавните медии публикуваха снимка на изобретателния китаец, държащ сертификат за своя патент. Ван заяви, че леглото би било подходящо за тухлени и ниски бетонни постройки и бунгала.