Програмата "Google Earth" е на път да получи свежи снимки с висока-резолюция, тъй като DigitalGlobe, един от основните сателитни доставчици на снимки, пусна нов сателит.

"WorldView-1" бе пуснат на 18 Септември в 11:35 (PDT), като цялото събитие бе достъпно на живо по интернет. Според DigitalGlobe, новият сателит ще прави снимки от приблизително 750,000 кв. км. Компанията също така планира да пусне нов сателит през 2008 за още снимки и да ги представи на заинтересовани потребители.

"Това е вълнуващо събитие не само за компаниите, свързани с проекта, но също така и за нарастващия брой от клиенти и бизнес потребители, използващи сателитните галерии всекидневно", каза Джил Смит, CEO на DigitalGlobe.

Google Earth е отдавна едно от главните решения, когато става дума за сателитни галерии и снимки от всяко кътче на света, но както PC World докладва, "новият сателит също ще осигури много по-точни данни, включвайки възможността да селектира обекти от Земята от 3 до 7.5 метра.

"Това е монументално сбитие, което ни въвежда една стъпка по-близо до пускането на сателитна система от ново поколение. Добавянето на WorldView-1 и WorldView-2 в идващите месеци ще ни донесе пълен комплект на сателитите DigitalGlobe в орбита, създавайки съзвездие от станции, които ще осигурят най-голямата колекция, повече от 1 милион кв. км. на ден", каза представител на компанията.