Както вчера съобщихме,  при полицейска операция, проведена вчера в София, Ботевград и Бургас, бе неутрализирана организирана престъпна група за разпространяване на наркотици. Задържани бяха 13 души, сред които и лидерът -  Г.П./25г./- Космоса от Ботевград – криминално проявен, осъждан. 
В хода на процесуално-следствените действия бяха претърсени жилища и автомобили на членовете на групата. Иззети са различни наркотични вещества - кокаин и марихуана, подготвени за продажба, а също електронна везна, боен пистолет „Астра” , различни боеприпаси, два газови пистолети, 4 компютърни конфигурации, 6 лаптопа, един мастер бокс цигари без акцизен бандерол, седем луксозни автомобила, управлявани от задържаните, както и много мобилни телефони и предплатени сим карти. Разследващите намерили и иззели и счетоводни документи на групата с информация за продажабите на наркотични вещества.
При последвалото претърсване на къща в ботевградското с.Врачеш, обитавана от Г.П.- Космоса, е открито допълнително количество марихуана, опаковано като тенис топка. От имота на лидера е иззет и старинен църковен свещник, чийто произход предстои да бъде изяснен.
За 72 часа в ареста остават Г.П.-Космоса /25г./, осъждан; криминално проявеният И.И /24г./, Т.Д. /40г./-Тери от София, криминално проявен и осъждан; Г.Д./20г./ от София; 21-годишните известни на органите на реда Ц.П.и М.Д. - Дик-Дик, ботевградчаните П.П./18г./ - Пачката, досега непознат на служителите на реда и двама негови още непълнолетни връстници и съграждани, известни на МВР.
На деветимата е повдигнато на обвинение за организиране и участие във въоръжена организирана престъпна група за разпространение на наркотици, като е доказано участието и ролята на всеки от тях в престъпното сдружение. С прокурорска мярка, те са задържани за 72 часа, като последните двама са пуснати под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая акта. Предстои внасянето на искане на мярка за неотклонение “задържане под стража”.