Днес на HOT CHIPS 22, AMD ще разкрие подробности за два от своите нови проекта, разкриващи различните направления на развитие на продуктите - мощни многонишкови изчислителни платформи, както и икономични, консумиращи под 1 ват решения.

Двата нови дизайна на компанията носят кодовите наименования "Bulldozer" за високопроизводителни РС и сървъри, и "Bobcat" за тънки преносими компютри и настолни системи с малък форм-фактор.

Те са проектирани „от нула", за да адресират специфичните изисквания на клиентите и да посрещнат техните изчислителни натоварвания.

"Мисля, че Bulldozer и Bobcat са не само две от най-великите технически постижения в богатата история на AMD, но също така и две от най-важните за цялата ИТ индустрия," каза Чекиб Акрут, старши вицепрезидент и управител на AMD Technology Development.

"С CPU и APU изградени на базата на тези ядра, нашите клиенти ще могат да предложат една нова вълна от иновативни PC с разнообразни форм-фактори и висока производителност."

На HOT CHIPS 22, Брад Бърджес, член на изследователския екип на AMD и главен архитект на Bobcat и Майк Бътлър, член на изследователския екип на AMD и главен архитект на Bulldozer, ще презентират в секцията "Нови процесорни архитектури.

Архитектурата x86 е в самото сърце на изчислителната индустрия и AMD непрекъснато развива и подобрява дизайна на ядрото й.  Ядрата Bulldozer и Bobcat продължават тази еволюционна пътека и са проектирани да променят начина на работа с компютъра.

"Атакувайки както високопроизводителния, така и енергопестящия сегменти с две нови архитектури е впечатляващо постижение, което подскава на индустрията че иновацията е жива и един от носителите й е AMD," отбеляза Нейтън Брукууд, изследовател в Insight 64.

Най-важните характеристики на новите ядра са:

Bulldozer

  • Иновативен подход към многонишковата производителност, която балансира слециалните и поделените изчислителни ресурси, за да предложи много компактен дизайн с множество ядра, който лесно може да се възпроизведе на един чип за мащабиране на производителността
  • Поддръжка на нови x86 инструкции (SSE4.1, SSE4.2, AVX, и XOP, включително 4-операнден FMAC (акумулатор за умножения с плаваща запетая)
  • Усъвършенствани характеристики за управление на енергията
  • Произведен по усъвършенствана 32nm технология

Bobcat

  • Работа с потребление под 1 ват
  • Непоредно изпълнение на инструкции за висока производителност
  • Около 90 % от днешната мейнстрийм РС производителност на двойно по-малка площ
  • Оптимизирана микроархитектура за ниско потребление на енергия
  • Високо синтезируем дизайн, който ще бъде лесно приложим за различни производствени технологии