Ако пусне акции на борсата, Facebook ще постави рекорд за най-скъпо IPO (първично публичане предлагане на акции) в интернет бизнеса от дебюта на Google през 2004 година насам.

Най-популярната в момента социална мрежа беше оценена на 33,7 млрд. долара в анкета на Файненшъл Таймс сред водещи анализатори. Така Facebook може да изпревари гиганти като eBay и Yahoo, които имат пазарна капитализация съответно $30,1 млрд. и $18,3 млрд.

Въпреки че компании като Facebook, Twitter, LinkedIn и Zynga не бързат да излизат на борсата, инвеститорите са нетърпеливи да вложат парите си в тях. В момента това може да стане чрез изкупуване на дяловете на частни търговци  в интернет гигантите.

В края на юни частният инвестиционен фонд Elevation Partners придоби акции във Facebook за 120 млн. долара, увеличавайки дела си в компанията до 1,5%.

Месец по-рано Facebook преодоля бариерата от 500 млн. регистрирани потребители. Само през първото полугодие социалната мрежа, пусната през 2004 г., привлече нови 100 милиона потребители.

Сега Facebook се е устремила към целта от 1 млрд. потребители, която, според основателя Марк Цукерберг, може да се постигне почти гарантирано чрез неусвоените все още пазари в Китай, Русия, Япония и Южна Корея.