Близо два часа съветниците дебатираха предложените промени в Наредбата за упражняване правото на собственост на общината върху общинската част от капитала на търговските дружества. Най-оспорвано бе предложението на кмета да известява в едномедечен срок местните депутати, че  прекратява договорите на управителите. “Ако вие откажете да ги освободите, аз оттеглям подписите си от договорите. Тогава отговорност за по-нататъшната работа на управителите носите вие” - заяви  градоначалникът. За промените в Наредбата, които предлага, той се мотивира така: “Общинските ни фирми не вървят добре. За четири години не са внесли нито лев в общинската хазна. В същото време заплатите на служителите там са двойно по-високи от тези на хората в общинската администрация.” Георгиев каза пред  съветниците, че граждани непрекъснато му се оплаквали от общинските фирми. “Във връзка  с това се налага кметът на общината да осъществява оперативен контрол върху дейността им”- допълни той.

Съветници от опозицията не се съгласиха с предложението на Георги Георгиев еднолично да прекратява договорите на управителите. Те поискаха да се запази старият текст в Наредбата, според който общинският съвет избира и освобождава шефовете на общинските фирми. Иван Гавалюгов – съветник от партия “Ред, законност и справедливост”, предложи да се свикват извънредни заседания, ако се наложи да бъде освободен някой от управителите. Според него, по този начин, възникналият проблем може да бъде решен адекватно и бързо.

Юристът на ОбС Стоян Стоянов също се помъчи да обясни на градоначалника, че в Закона за местно самоуправление и местна администрация и в Търговския закон ясно и категорично е регламентирано как се назначават и освобождават управителите на търговските дружества. В крайна сметка предложението на Георги Георгиев бе подложено на гласуване, но без малко да не се приеме. Явно дългите разисквания объркаха някои съветници от мнозинството, които този път не подкрепиха вносителя на докладната.

Дали решението на ОбС в конкретния случай е законосъобразно – това остава да прецени областният управител Емил Иванов.