Девет от 10-те задържани по време на операция "Шейховете" в Бургас остават за постоянно в ареста. Днес Апелативният съд измени мярката на тримата пуснати срещу подписка. Това са братята Валентин Атанасов, старши полицаи в Транспортна полиция и Живко Атанасов, началник смяна в "Лукойл Нефтохим Бургас", и Янко Пенев, работник в частна фирма.

Магистратите потвърдиха и определението на окръжните съдии, според което обвинените за търговия и кражба на гориво четирима "шейхове" трябва да останат задържани под стража. Двамата полицаи от 4 РУ Георги Богданов и Димитър Стойчев, Стоян Заптиев и Калоян Атанасов поискаха да им бъде изменена марката за неотклонение с по-лека, но жалбата им остана без уважение. Двама от задържаните Петко Малчев, шофьор в телевизия Скат и Георги Иванов, шофьор в частна фирма, не оспориха ареста си. Така зад решетките се озова отново цялата престъпна група, закопчана на 20 август. Десетият член на организацията - Валентин Станев, полицай от Първо РПУ в Бургас, е настанен в болница заради високо кръвно, което вдигнал още при ареста.

Според разследващите става дума за организирана дейност за кражба на горива от продуктопроводи на Лукойл, която е продължавала с месеци. Полицията е установила, че в парк Росенец има нелегално монтиран тръбопровод, свързан към основния на Лукойл. От него е било източвано гориво и продавано нелегално в бензиностанция в с. Росен

"По време на престъплението не сме били в парк Росенец, а в Крайморие. Има докладни за това с кого сме говорили и какво сме правили с колегата Стойчев. Не съм престъпник", каза полицаят Георги Богданов. Другият МВР служител също отрече да е участвал в организирана група. Димитър Стойчев обясни, че има диабет и няма намерение да се укрива. Версията за разходка в гората по време на полицейската акцията поддържаше Калоян Атанасов. "Изгубих се, потърсих помощ и спрях една кола, която ме закара до хижа Странджа. Там ме арестуваха", каза още младежът.

Според прокуратурата задържаните трябва да останат зад решетките, защото има доказателства, че те са извършвали престъплението, в което са обвинени и има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Обвинението поиска да бъдат задържани за постоянно и останалите от групата с мотива, че съдът вече разполага с достатъчно доказателства за тяхната съпричастност към деянието.

Според адвокат Станко Кралев, защитник на тримата роднини Атанасови и на Стоян Заптиев, все още няма химическа експертиза за източваното гориво и не е доказано, че то е идентично с бензина в тръбопровода на Лукойл.

В случай, че обвинението бъде доказано задържаните длъжностни лица, крали и продавали незаконно гориво, могат да получат присъда от 5 до 15 години, а останалите членове на групата до от три до 6 години лишаване от свобода.